INFO KUTAK

SLIJEPAC JURIO 154 NA SAT

Domingo Merino (55) je, naime, baš nakon prometne nesreće 1996. godine izgubio vid – odnosno tako su tvrdili liječnici. Osiguravajuća kuća mu je potom isplatila premiju od 540.000 eura.

Samo dvije godine kasnije, Merino je policijskom kamerom snimljen kako za upravljačem automobila “juri” brzinom 154 km/h. Kada su to saznali osiguravatelji uložili su sudsku tužbu i zatražili povratak novca.

Sud u Barceloni je nakon vještačenja zaključio da je Merino potpuno slijep na jedno oko, ali da na drugo ponešto vidi. Ipak, takav je nalaz bio dovoljan da ga zakonski proglase slijepim.

Osiguravajuća kuća je tako ostala bez novca, a Merino je dobio upozorenje da više nikada ne sjedne za volan.

www.iskon.hr 01.08.2004.

INTERES SLIJEPIH ZA ARTI-MUSICES I OSTALU GLAZBENU LITERATURU

Sljepoća je uvijek bila i biti će teška invalidnost, a u Hrvatskoj je ovim invaliditetom pogođeno oko 5800 osoba, koje su registrirane pridvadesetak udruga slijepih koje djeluju uglavnom na županijskom nivou koje inače objedinjava Hrvatski savez slijepih – da tako kažem “Krovna nacionalna organizacija”, a uz navedene Udruge, djeluje ih još nekoliko koje su registrirane na državnom nivou i neovisne su od već spomenutoga “HSS-a”.

U ovom bih tekstu htio dotaći problematiku neopskrbljenosti dovoljnim količinama literature za slijepe učenike i studente. Ovaj problem uz ostalo zahvaća i područje glazbene literature, pogotovo nota. Najbolje to mogu reći na svom primjeru, jer se Brailleove note mogu nabaviti samo u Firenzi i Veneziji i to po astronomskim cijenama. Kada sam pripremao završni ispit iz glasovira na kojemu sam svirao dvije kompozicije hrvatskih skladatelja (Dore Pejačević i Tome Restija), moj mi je profesor svaku notu diktirao iz standardnog zapisa, i učio sam ih napamet jer, vjerovali ili ne, na Brailleovom pismu postoji samo nekoliko objavljenih djela nekog hrvatskog autora a može ih se nabaviti jedino pri “Hrvatskoj knjižnici za slijepe” ili u Osnovnoj školi za slijepe i slabovidne “Vinko Bek” u Zagrebu. Također treba reći da je nešto naslova naših autora i to uglavnom s kraja devetnaestog ili početka dvadesetog stoljeća moguće pronaći u “Biblioteci saveza slijepih Srbije”, no zbog još uvijek nepostojanja platnog prometa između Hrvatske i Srbije nije moguće učlanjenje u navedenu biblioteku i korištenje tih notnih materijala.

S obzirom na navedeno, svatko se snalazi kako najbolje može, a najčešće tako, da se sav sadržaj izdiktira i prepiše pomoću posebne Brailleove mašine. Tek se onda može krenuti s učenjem. Postoji i još jedna varijanta, a ta je da se sadržaj snimi na kasetu pa da se iz toga uči. Ova se varijanta pokazala mnogo adekvatnijom jer omogućuje brže učenje uz manji utrošak vremena za pripreme. No neki su ljudi izgleda uočili koliko slijepima treba pomoć i u čemu im mogu pomoći pa su se time dobro okoristili. Tako u vrhu nekih udruga postoje ljudi, koji će vam beskompromisno za jedan obični Brailleov udžbenik naplatiti 4000 ili 5000 kn, po potrebi i više, ili također dobro naplatiti demo-verziju nekog programa za računalo, koja se u svakom trenutku može besplatno skinuti sa interneta. Bez obzira što je Brailleovo pismo posebno i što su njegova izdanja skuplja nego ostala, nitko me ne može uvjeriti da je cijena toliko visoka. Ovo je potpuno provjerena informacija jer sam i sam iskusio nekoliko takvih slučajeva. A najgore u svemu tome je to, što ovakve malverzacije rade slijepi slijepima, pa smatram da to mora ići šire da ostali budu informirani da i u samim udruženjima slijepih nužno ne funkcionira ona poznata izreka: “SVI ZA JEDNOGA, JEDAN ZA SVE”.

No s dolaskom računala mnoge su stvari krenule na bolje. Sada se pružila mogućnost za digitalizacijom knjiga koja je mnogostruko povećala brzinu dolaska informacija od slova na listovima knjige, do njenoga slijepog korisnika. Digitalizacija se vrši putem skenera, koji sadržaj knjige u digitalnom formatu prebacije na tvrdi disk, a slijepa ga osoba može čitati pomoću posebnog govornog programa, koji je baziran na sintezi ljudskoga glasa, koji čita sve što se nalazi na ekranu. Na taj se način uz malo truda oko skeniranja može pročitati bilo koja knjiga.

Uz to postoji i još jedno poboljšanje: ne samo da slijepa osoba brže dolazi do željenog sadržaja nego posao digitalizacije knjiga može obavljati potpuno samostalno. Računala su također poboljšala i komunikaciju slijepih s ostalim svijetom, ali i bolju međusobnu komunikaciju putem e-maila Skoro svaka udruga slijepih ima svoje glasilo u kojem se uz vijesti iz udruge izvještava o događajima iz svakodnevnog života. Proučavajući sva ta glasila, došao sam i do «Magazina +» glasila udruge slijepih Istarske županije. «Magazin +» je časopis u kojem zaista možete naći vrlo širok izbor tema. Npr: ekologija, estetika, humor, psihologija, prehrana, moda, informatika, Internet, GSM itd. Njegov urednik David Podreka, isto tako se intenzivno bavi glazbom. Razgovarajući s njim ustanovio sam da se mnogi čitatelji «Magazina+» također bave glazbom bilo profesionalno bilo iz hobija. Tako sam i osobno napisao jedan članak, u kojemu sam zamolio sve koji su zainteresirani za časopise Muzičke akademije u Zagrebu: «Arti musices» i «IRASM», neka mi se jave pa ću dati prijedlog o digitalizaciji barem jednog časopisa. Odaziv je bio prilično velik, i to ne samo iz Hrvatske, nego i iz inozemstva.

U petak 10. svibnja 2002. na sastanku Hrvatskog muzikološkog društva, u kratkim sam crtama izložio problem nedostatka literature prilagođene slijepima koja nam je neophodno potrebna, i dao prijedlog o digitalizaciji nekog od časopisa, ili da se od strane zainteresiranih napravi lista prijedloga, koja bi dalje išla na razmatranje. Moje je izlaganje prihvaćeno vrlo toplo i s puno razumijevanja na čemu svima najljepše zahvaljujem.

Ne moram ni spominjati da sam i ja zainteresiran za sva tekuća glazbena zbivanja, pa ako bi mi bilo tko mogao poslati neke od svojih tekstova, biti ću mu duboko zahvalan.

Osobno mislim da je ovaj korak izuzetno koristan. Bez obzira na to što su mogućnosti slijepih osoba ipak uže nego kod ostalih ljudi, vjerujem da imamo mnogo energije, da se ne mirimo s postojećim stanjem i da s entuzijazmom i optimizmom želimo gledati na svijet oko nas.

Bojan Bertek, www.hmd-music.hr 03.08.2004

OTVORENO IZLETIŠTE ZA SLIJEPE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

U subotu 4. rujna svečano je otvoreno izletište za slijepe Sansovo u Bakarcu. Izletište je otvorio župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i gradonačelnik grada Kraljevice Gojko Gudac. Otvaranju su prisustvovali ugledni gosti iz Zagreba, Osijeka i Pule, te mnogobrojni članovi naše Udruge. Tom prigodom Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, uručio je reljefnu kartu Republike Hrvatske predsjedniku Udruge slijepih PGŽ Dušku Miočiću.

Izletište Sansovo je naime bivše nogometno igralište nogometnog kluba “Bakarac”, kojeg je Grad Kraljevica ustupio našoj udruzi na neograničeno korištenje. Primorsko-goranska županija osigurala je 50.000 kuna za uređenje izletišta, viseće kuglane, platoa za treninge i druženje članova, te uvođenje vode. Uređenje izletišta pomoglo je i Brodogradilište Kraljevica donacijom cijevi za rukohvate. Tvrtka GP “Krk” asfaltirala je cestu od magistrale do izletišta, te se započelo i sa uređenjem staze od izletišta do mora u dužini od 400 metara. Novouređeno izletište za slijepe Sansovo prostire se na površini od 7.000 kvadratnih metara, omeđeno mediteranskom šumom, uređenim parkiralištem, s kojeg se pruža prekrasni vidik na Bakarski zaljev.

Nakon otvaranja izletišta za slijepe Sansovo, na njegovom travnatom terenu održano je treće natjecanje slijepih radioamatera Hrvatske u organizaciji Udruge slijepih Primorsko-goranske županije. Na natjecanju u goniometriji sudjelovalo je 15 slijepih i slabovidnih natjecatelja iz Udruge slijepih radioamatera “Galeb” Rijeka, zagrebačkog društva “Luj Braille”, te sekcije radioamatera iz Osijeka. Natjecatelji su na igralištu imali zadatak što brže pronaći postavljene odašiljače. Prema rednom broju natjecatelji su osvojili slijedeće rezultate:

 1. Tomislav Lilić
 2. Emil Punoš
 3. Žarko Dadasović
 4. Mihael Đurašin
 5. Marjan Smokrović
 6. Novica Dražetić
 7. Dražen Dražetić
 8. Janko Popovski
 9. Tihomir Branković
 10. Savo Golić
 11. Juraj Kopljar
 12. Damir Ugrin
 13. Sanja Stefanović
 14. Davor Bunić
 15. Gospava Barišić

Po završetku turnira iz goniometrije za sve sudionike i uzvanike upriličen je ručak u ribljem restoranu “Škarpina” u Kraljevici gdje je glavni sudac ARG-e Božidar Pasarić pročitao službene rezultate natjecatelja. Ujedno su dodijeljeni pehari i medalje za ekipno osvojeno mjesto, te medalje za pojedinačne osvojene plasmane.

Poslije ručka nastavljeno je druženje radioamatera i ostalih uzvanika. Poneki su se za kraj ljeta osvježili u moru, te uživali u sunčanju, upijajući posljednje snage ljetnog sunca, dok su drugi ostatak vremena proveli u razgledavanju Kraljevice, idiličnog i lijepog primorskog grada, njenim kulturno znamenitim sadržajima i nadasve prelijepom pogledu na cijeli Kvarnerski zaljev. Sa tvrđave ovoga grada ujedno se pruža pogled prema zapadu, odakle se može promatrati romantičan zalazak sunca.

Zvucima harmonike zabavljali su nas harmonikaši: Janko Popovski iz Osijeka i Damir Ugrin iz Buzeta, koji su nam uljepšali subotnje popodne i proslavu svečanog otvaranja izletišta za slijepe. Uz pjesmu, muziku i ugodno druženje zadržali smo se do večeri.

Novootvoreno izletište za slijepe Sansovo u Bakarcu nova je destinacija za druženje u prirodi, rekreaciju, sport i odmor kako za Udrugu slijepih Primorsko-goranske županije, tako i za slijepe cijele Hrvatske.

Rijeka, 8.rujna2004.
Piše: Kuzman Landeka

VAŽNA EKO-VIJEST

Srednja škola Mate Balote Poreč

Učenička Eko-partola otkrila je jednu opasnu rupu na pločniku kod naselja Balota na glavnoj cesti Novigrad – Poreč (konkretnije kod pothodnika uz naselje Balota) koja uopće nije obilježena.

Nažalost otkrili smo opasnu rupu nakon što je gospođa Zora Dujmović, članica Društva invalida odlazeći, sama bijelim štapom po «nazovi njoj poznatom putu» na sastanak Grupe za podršku upala u rupu i dobro da nije nastradala.

Apeliramo na odgovorne u gradu da se što prije popravi pločnik kako još netko ne bi nastradao

SŠ Mate Balote/Mx
06. svibanj 2005.
www.parentium.com

PRIMOPREDAJA PROSTORIJA PODRUŽNICI UDRUGE SLIJEPIH U POREČU 02. SRPNJA 2005.

Sa užitkom se odazvavši pozivu naših prijatelja iz Udruge slijepih Županije Istarske, popratili smo ovaj za sve nas osobe sa invaliditetom značajan događaj. U samom centru Grada Poreča te je subote bio centar svijeta za naše slijepe prijatelje. Uz zvuke naše grupe Magnolija, radosno je presječena vrpca kao simbol jednog novog druženja i aktivnosti podružnice slijepih Poreč. Uz mnogo poznatih osoba bili su tu i prijašnji i sadašnji gradonačelnik Grada Poreča, Grada koji i inače prati sve vrste aktivnosti osoba sa invaliditetom, sa područja svoga Grada.

Čestitamo udruzi slijepih, bilo je ugodno družiti se sa Vama.

Pogledajte novootvorene prostorije i uživajte…

Davor Komar, www.ddi.hr

RBA otvorila podružnicu u Rovinju te pomogla lokalne projekte s više od 110 tisuća kuna

Rovinj, 10. veljača 2006.

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) danas je na prigodnoj svečanosti službeno otvorila podružnicu u Rovinju, na Trgu brodogradilišta bb, što je 41. poslovnica RBA u Hrvatskoj i 21. grad u kojem je RBA prisutna.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Uprave RBA Zdenko Adrović, izvršni direktor Sektora poslovanja sa stanovništvom Ivan Vidaković, direktorica RBA podružnice Rovinj Dragica Balog, župan Istarske županije Ivan Jakovčić, gradonačenik Grada Rovinja Giovanni Sponza te ostali predstavnici Grada, Raiffeisen grupe i mnogobrojni gospodarstvenici.

Suvremeno opremljena Podružnica proteže se na 300 m2 korisne površine, a za klijente će biti otvorena od ponedjeljka do petka i to od 8:30 do 15:30 sati, a utorkom od 8:30 do 17:30 sati. Građanima će biti dostupne sve bankarske usluge, uključujući štedne i ulagačke proizvode, tekuće račune, osobno bankarstvo te proizvodi cjelokupne Raiffeisen grupe, a lokacija je opremljena i 24-satnom zonom u kojoj su stalno dostupni bankomat i info stup. Pored spomenutog, u Podružnici je omogućeno i poslovanje pravnim osobama i obrtnicima – platni promet u zemlji i inozemstvu te ostali proizvodi.

Na svečanosti otvaranja RBA je uručila nekoliko donacija. Po pet tisuća kuna uručeno je: Društvu osoba s invaliditetom Rovinj kao pomoć pri nabavci ortopedskih pomagala za članove društva te Udruzi slijepih županije Istarske – podružnici Rovinj za nabavku ortopedskih pomagala za slijepe osobe. Donacija u vidu kompleta CD učililca od 1. do 8. razreda uručena je Osnovnoj školi Vladimir Nazor, za unapređenje obrazovanja svih učenika škole.

Osim toga, RBA je i ove godine tradicionalno odlučila sponzorski podržati projekt Turističke zajednice Istarske županije “Neka moja Istra blista” pa je tom prigodom zamjeniku direktora Ureda Turističke zajednice Istarske županije, Tomislavu Marinu Brečeviću uručen ček u iznosu od 100.000 kuna.

www.rba.hr

 

Svi zainteresirani za reljefne karte prilagođene slijepim osobama, mogu kontaktirati tvrtku TRI M D.O.O. proizvodnja reljefnih karata i 3D modela Poreč, gospodina Mladena Milohanića na mobitel 098 254-399 i telefon 052/453 235, 052 453 237

02.07.2005. godine pod pokroviteljstvom Lions cluba Poreč, gradonačelnik grada Poreč gospodin Edi Štifanić svečano je otvorio prostorije Udruge slijepih Županije istarske Podružnice Poreč.

Slijepom se smatra prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a koju je preuzela i Hrvatska, osoba koja ima potpuni gubitak osjeta svjetla ili ostatak vida sa korekcijom ili bez korekcije do 3/60 (0,05).

Članovi Udruge mogu biti:

 • Redovni
 • Nominalni
 • Podupirući
 • Počasni

Redovnim članom može postati slijepa osoba – dakle osoba kod koje je oštrina vida na boljem oku uz najbolju moguću korekciju 0,05 i manje ili ako je njezin ostatak centralnog vida na boljem oku uz najbolju moguću korekciju 0,25 uz suženje vidnog polja na 20 stupnjeva ili manje, kao i pravna osoba na osnovu odluke Skupštine Udruge.

Nominalni članovi su slijepe osobe s ograničenom ili bez poslovne sposobnosti koji nemaju prava sudjelovanja u radu Tijela Udruge.

Podupirućim članom mogu postati osobe koje pomažu i pridonose radu Udruge.

Počasni članovi su članovi koji su se značajnije istaknuli u radu Udruge.

22. veljače 1951. godine utemeljen je prvi odbor budućeg Udruženja u sastavu:

 • Miho Banković – povjerenik Grada Pule,
 • Ivan Brenko,
 • Anton Buić – u ime Saveza boraca
 • Anđelo Finderle – povjerenik socijalnog staranja,
 • Perica Kapuralin – referent zaštite odraslih
 • Anđelina Molinarić
 • Ruža Petrović – potpredsjednik
 • Josip Štiković
 • Ivan Ušić – predsjednik
 • Josip Ušić – tajnik

UDRUGA SLIJEPIH Istarske županije

Temeljna udruga Hrvatskog saveza slijepih, te članica Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom i Koalicija udruga u zdravstvu.

Udruga slijepih Istarske županije – developed by HrZip.com
Close Menu
VEĆI FONT
KONTRASTNI MOD