AKTIVNOSTI UDRUGE

UDRUGA SLIJEPIH ISTARSKE ŽUPANIJE
P U L A

Pula, Zadarska 40
Tel: 052/543-494

Fax: 052/543-128
Izvješće o radu

Udruge slijepih Istarske županije za 2018. godinu
Ovim izvješćem o radu Udruge želimo Vas ukratko informirati o aktivnostima koje su realizirane u proteklom razdoblju.

Rad USIŽ se odvijao prema odredbama Statuta i drugih akata. Poštivane su odluke Tijela Udruge, a aktivnost i rad Udruge odvijali su se putem djelovanja: Skupštine, Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Izvršnog odbora, te stalnih i povremenih komisija, a u proteklom razdoblju je održano: jedna sjednica Izborne Skupštine, jedna sjednica Izvještajne Skupštine, jedna sjednica Nadzornog odbora , tri sjednice Upravnog i jedna sjednice Izvršnog odbora. Održan je sastanak inventurne komisije USIŽ za popis osnovnih sredstava, sitnog inventara i zaliha tiflo-tehničkih pomagala za 2017. godinu. Na početku godine održan je Izborni sastanak članstva Udruge za sve članove u prostorijama Podružnice Pula, pa se i na taj način moglo steći uvid u rad Udruge. U ovom je periodu u USIŽ učlanjeno 7 slijepih osoba. Na dan 31.12.2018. godine Udruga broji ukupno 276 redovnih članova, od toga po Podružnicama; Buje 3, Buzet: 13, Labin 27, Novigrad 0, Pazin 17, Poreč 28, Pula 140, Rovinj 25, Umag 17, Vodnjan 6.

Svaki prvi četvrtak u mjesecu predsjednik Udruge informirao je članove Podružnice Pula o mjesečnim aktivnostima i novostima USIŽ, a prema mogućnostima članove Podružnice Poreč, te je članovima omogućeno postavljanje pitanja o aktivnostima i radu Udruge i Hrvatskog saveza slijepih. Svi podaci o aktivnostima u Udruzi i na LUČ EDUCI dostupni su na web stranici www.usiz-pula.hr i na Facebook stranici Udruge.

Realizirane aktivnosti Udruge u proteklom izvještajnom razdoblju jesu:

Grad Pula je odobrio sufinanciranje prijevoza za članove s područja Grada Pule iz Pule za Premanturu za vrijeme ljetnih mjeseci zbog tamošnje plaže.
Redovito su rješavana pitanja nabavke pomagala članovima kao što su: dugi bijeli štap, govorni sat za slijepe, plextalk. Članovi su upoznavani s mogućnošću ostvarivanja njihovih prava; sniženje telefonske pretplate, oslobađanje od plaćanja radio i televizijske pretplate, oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja, te su izdavane potvrde sukladno potrebama članova. Svakodnevno se članovima USIŽ pomagalo u ostvarivanju određenih zakonskih prava kao što je doplatak za tuđu pomoć i njegu, dobivanje znaka pristupačnosti, odlazak u mirovinu, te se pisalo određene zamolbe primjerice za odlazak na vještačenje.
Istarska županija je 11-orici nezaposlenih članova Udruge isplaćivala naknadu za nezaposlene, 210,00 kn mjesečno, na bazi jednokratne isplate.
Iz sredstava Hrvatskog saveza slijepih Zagreb za dva je člana 2018. godine uplaćena financijska pomoć u visini od 1.000,00 kn, jednom za uskršnje blagdane iz Podružnice Umag, a drugoj za božićne iz Podružnice Buzet.
I ove godine se Udruga slijepih Istarske županije u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije, a na inicijativu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske uključila u obilježavanje Dana otvorenih vrata sa raznim aktivnostima: u prostorijama Udruge u Puli: susret sa medijima, upoznavanje sa projektima Udruge slijepih Istarske županije, pojedinačni turnir u govornom pikadu za sve zainteresirane, u prostorijama Podružnice Poreč: susret sa građanima, pikado utakmica između podružnice Poreča i Pule, te je tom prilikom prostorije posjetila dogradonačelnica Grada Poreča, Sanja Oplanić, na Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre – Regionalnom centru inkluzivnog turizma – Luč Eduka Cukrići: terapijsko jahanje konja putem Konjičkog kluba Cukrići, snimljena je reportaža za HRT, odigrano je ekipno i pojedinačno natjecanje u pikadu te 1. ekipni turnir u košarci za osobe oštećena vida.
Članovima Udruge slijepih Istarske županije je omogućeno korištenje Teretane za slijepe, službenog automobila za osobne potrebe članstva, a članovima Sportske udruge slijepih «Učka» korištenje prostorija za organiziranje vlastitih aktivnosti.
Kao i ranijih godina Hrvatskoj je knjižnici za slijepe Zagreb iz sredstava Udruge uplaćena članarina za 2018. godinu, Hrvatskom savezu slijepih za časopis HSS – INFO, te pretplata na brajeve časopise za članove ocjenjivačke komisije i učesnike natjecanja u čitanju brajevog pisma koje Udruga svake godine organizira, te je u zvučnoj tehnici na CD-u snimljen „Godišnji INFO slijepih Istre br. 7“.
Redovito su se održavale radionice: „Četvrtkom zajedno“, „Mi smo tu“ u kojoj su gostovali KUD Lino Mariani i Ferucio Lazarić, za članice Kluba slijepih žena održano je 27. kreativnih radionica „Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću“, a od toga jedna je održana na Luč Eduka – Cukrići, a jedna u Galeriji Sveta srca, te je članicama omogućen odlazak u Pordenone na Hobby show.
Voditeljica Kluba slijepih žena Istarske županije, Danijela Stoković, je u ime USIŽ u Zagrebu prisustvovala 15. savjetovanju Mreže slijepih žena RH.
Za članice Kluba slijepih žena Istarske županije održan je susret povodom Međunarodnog dana žena, sudjelovale su na 13. Regionalnom susretu slijepih žena sa članicama Udruge slijepih Karlovačke i Primorsko goranske županije, a Antonija Uka je prisustvovala u Požegi obilježavanju majčinog dana u organizaciji Udruge slijepih Požeško-slavonske županije i Hrvatskog saveza slijepih.
Za članove Kluba umirovljenika slijepih Istarske županije održava se druženje ponedjeljkom u jutarnjim terminima, izuzev mjeseca srpnja i kolovoza.
U prostorijama USIŽ održana je priredba učenika Osnovne škole Kaštanjer povodom dana Svete Lucije.
Na Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre – Regionalnom centru inkluzivnog turizma – Luč Eduka – Cukrići održan je Međunarodni susret slijepih Istre 2018.
Sonja Belušić, Olimpija Meden i Danijela Stoković su posjetile članove koji su smješteni po domovima umirovljenika na području Istarske županije.
Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa predstavnici Lions Cluba Poreča su članovima Podružnice Poreč uručili poklon bonove od sredstava koji su prikupljeni na humanitarnom balu, a Udruga im je zahvalila uručenjem zahvalnica.
Lions Club Pula je organizirao humanitarni bal za prikupljanje financijskih sredstava za studentice Udruge, Maju Nikolić i Vlastu Prenc.
Udruga je pomogla Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj uplatom donacije od 200,00 eura za kupovinu službenog automobila.
Od 03. do 06. lipnja 2018. godine delegacija USIŽ je otputovala u Crnu goru, u Bar, gdje je Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj gostima priredila bogat program: svečanu akademiju povodom 70. godišnjice postojanja, te ekipni turnir u pikadu na kojem je sudjelovala i pikado ekipa USIŽ. Predsjednik je prilikom boravka preuzeo zahvalnicu za Udrugu od Organizacije, te je također uručio zahvalnicu Organizaciji u ime Udruge.
Na području cijele Istarske županije, predsjednik Udruge je u sklopu programske aktivnosti pod nazivom „Od malih nogu“ održao edukacije po školama kako bi se djeca i mladi upoznali sa problematikom, ali i mogućnostima slijepih osoba.
Predsjednik Zlatko Kuftić i dopredsjednica USIŽ, Olimpija Meden, su prisustvovali 70. obljetnici Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper, otvorenju atrija, te izložbi radova članova MDSS Koper i članova Udruge slijepih Primorsko – goranske županije. Tom je prilikom MDSS Koper uručio Udruzi plaketu, a Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj zahvalnicu za uplaćenu donaciju za kupnju službenog automobila koje je preuzeo predsjednik Udruge.
Zlatko Kuftić je prisustvovao svečanom obilježavanju 60. godišnjice postojanja Škole za odgoj i obrazovanje Pula, obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba koje je organizirao Dom za starije osobe „Alfredo Štiglić“, u prostorima zaštitne radionice Tekop Nove u Puli sastanku predstavnika svih udruga osoba s invaliditetom u Istarskoj županiji po pitanju provedbe mjere Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017-2020 na području Istarske županije u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a u Zagrebu je prisustvovao tribini u organizaciji HSS-a povodom Dana Hrvatskog saveza slijepih koje je organizirano u sklopu 16.06. dana utemeljenja HSS-a.
Marjana Peitel je u ime USIŽ sudjelovala na 13. sjednici Upravnog vijeća Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom na kojoj je Zlatki Kuftić imenovan predsjednikom IFUOSI-ja.
Marjana Peitel i Indira Hujdur Kosi su u ime USIŽ prisustvovale obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Istarske županije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u organizaciji IFUOSI-ja pod nazivom „Čaj sa gradonačelnikom Grada Pule“, gdje su članice IFUOSI-ja predstavile svoj rad i aktivnosti Županu Istarske županije gospodinu Valteru Flegu i dogradonačelnici gospođi Eleni Puh Belci.
Predsjednik USIŽ je prisustvovao 14. Simpoziju Društva distrofičara Istre – „Osnove ljudske potrebe“ te obilježavnju 70. obljetnice postojanja Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije.
U prostorijama USIŽ održana je tribina „Slijepi na tržištu rada“ na inicijativu voditelja Kluba slijepe mladeži Istre, Momčila Nikolića.
Momčilo Nikolić u ime USIŽ prisustvovao projektu Hrvatskog saveza slijepih „Sebe pokreni, društvo promjeni“, a u prostorijama Udruge je održano završno događanje po projektu.
Članovi Podružnice Poreč su se redovito okupljali dva puta tjedno, a sukladno mogućnostima susretima članova je prisustvovao i predsjednik.
Proglašena je volonterka 2018. godine, Nerina Pištan, te joj je uručena povelja.
U 2018. godini ukupno je volontiralo 47 osoba, a izvješće je dostavljeno Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Redovito su posjećivani članovi u bolnicama ili kući nakon izlaska iz bolnice.
Predstavnici Udruge redovito su prisustvovali sjednicama Skupština, manifestacijama i ostalim aktivnostima koje su organizirale kako udruge tako i razne institucije.
Centar UP2Date iz Zagreba je od USIŽ posudio 6. tandem bicikli i 12 kaciga koje su u vlasništvu Udruge za potrebe provedbe projekta „ICC kamp“, a isti su vraćeni po završetku provedbene aktivnosti.
U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Zlatko Kuftić i Katja Meden su prisustvovali sastanku svih udruga osoba s invaliditetom u Istarskoj županiji po pitanju provedbe mjera „Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017-2020. na području Istarske županije“ u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te prezentaciji edukativnog crtanog filma „Otvori oči“ koji se prikazao u predavaonici Zavoda za patologiju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka u organizaciji Udruge …i djeci s ljubavlju.
Član USIŽ, Vlado Sirotić, je u ime USIŽ prisustvovao u radu Povjerenstva za pravne poslove pri Hrvatskom savezu slijepih.
USIŽ surađuje i sa ostalim Udrugama slijepih, i udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom te institucijama nadležnima za problematiku osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj: Društvom distrofičara Istre, Hrvatskim savezom slijepih, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Koper, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Kranj, Organizacijom slijepih za Bar i Ulcinj, Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije, Udrugom slijepih Karlovačke županije, Udrugom slijepih Primorsko goranske županije i mnogim drugima. Udruga je članica Hrvatskog saveza slijepih, Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom te Koalicije udruga u zdravstvu.
Projekati i programi koje je Udruga provodila ili još uvijek provodi:

„Pausi – program aktivnog uključenja slijepih Istre“ – trogodišnji je program koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Putem programa se pruža usluga osobne asistencije članovima Udruge koji žive sami ili obitelji gdje živi više slijepih osoba. U sklopu programa je zaposleno 5 osoba.
„Spremni?! – Idemo!“ – trogodišnji program, zapošljavanje videćeg pratitelja za slijepe osobe, financiran od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U 2018. godini usluge videćeg pratitelja je koristilo 49 članova USIŽ, te članovi drugih udruga (Pikado kluba slijepih „Zvuk“, Udruga slijepih „Zlatna dolina“, Požega ), a pruženo je 468 usluga.
Institucionalna potpora stabilizaciji i/ili razvoju udruge – Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, sufinanciranje plaće za zapošljavanje dviju osoba.
Podrška institucionalnom i organizacijskom razvoju udruga – Grad Pula – sufinanciranje plaće za zapošljavanje dviju osoba.
Neovisno življenje slijepih Istre – aktivnosti od kojih se glavnina odnosi na redovne aktivnosti koje se iz tjedna u tjedan provode u prostorijama Udruge i uz organiziran prijevoz omogućuje članstvu dolazak i interakciju s ostalim korisnicima usluga. Jedna od spomenutih aktivnosti igra je i vježba u govornom pikadu za slijepe unutar radionice pod nazivom “Četvrtkom zajedno”, gdje članstvo uz druženje i osvježenje redovito vježba, radi što boljeg plasmana na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima u pojedinačnim i ekipnim kategorijama. U kreativnoj radionici “Stvaraj ljepotu i osjećaj sreću”, pod vodstvom voditeljice Tatjane Grgorović, članice Kluba slijepih žena izrađuju radove, koji imaju estetsku i praktičnu funkciju. Program financira Istarska županija.
Slobodan udarac – građevinski radovi za prilagodbu terena za nogometno igralište prilagođeno osobama oštećena vida koji je financirao Adriatic Croatia International Club dd. – ACI marina d.d.
Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba – redovan je program koji provodi Udruga slijepih Istarske županije za sve članove Udruge, te je putem njega zaposlena jedna osoba. Program su financirali: gradovi: Buzet, Novigrad, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj, Vodnjan, te općine: Bale, Brtonigla, Cerovlje, Fažana, Funtana, Gračišće, Grožnjan, Karojba, Kršan, Ližnjan, Marčana, Medulin, Motovun, Pićan, Raša, Sveta Nedelja, Sveti Petar u šumi, Svetvinčenat, Tar-Vabriga, Tinjan, Vižinada i Vrsar.
Susret slijepih Istre – međunarodni susret slijepih Istre sa članovima Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper na otvorenom na Edukacijsko rehabilitacijskom centru slijepih Istre – Regionalnom centru inkluzivnog turizma – Luč Eduka – Cukrići koji je financirao Grad Pula.
Gledajte svijet našim očima – projekt koji financira Europski socijalni fond putem kojeg su zaposlene tri osobe na pola radnog vremena, dvije videće pratiteljice za slijepe osobe i jedna osoba kao asistentica voditeljice projekta. Ukupno je pruženo 654 usluge.
Tifloizlog – upoznavanje s pomagalima koji su prilagođeni osobama oštećena vida, a financiran od Adriatic Croatia International Club dd. – ACI marina d.d.
Vi ste naše svjetlo – Udruga slijepih Istarske županije već nekoliko godina radi na projektu Edukacijsko rehabilitacijski centar slijepih Istre – Regionalni centar inkluzivnog turizma – LUČ Eduka – Cukrići. Trenutne aktivnosti projekta su prikupljanje sredstava za završetak opremanja objekta „Kuće svjetla“ i uređenje LUČ Eduke Cukrići koja se provodi kroz aktualnu fazu ovog projekta nazvanu „Vi ste naše svjetlo“ i obuhvaća prikupljanje sredstava putem telefonskih poziva na broj 060 988 988, koji je dobiven od tvrtke IT Jedan d.o.o. na neodređeno vrijeme. Cijena poziva iznosi 6,25 kn po pozivu bilo iz fiksnih ili mobilnih mreža (uključujući PDV).
„COME IN“ – Udruga slijepih Istarske županije je pridruženi partner Arheološkom muzeju Istre na projektu u svrhu prilagodbe muzejskog sadržaja osobama oštećenog vida.
U 2018. godini članovima je isplaćivana naknada za odlazak na rehabilitaciju u iznosu od 100,00 kn za desetodnevni odmor i oporavak članstva.

U ime USIŽ izdana je preporuka za rješavanje stambenog pitanja Momčilu Nikoliću putem Grada Pule.

U 2018. godini putem humanitarsnih kasica koje su postavljene po poštama u Istarskoj županiji za Luč Eduku – Cukrići prikupljeno je 31.385,23 kn, Libero Soldatić je uplatio 6.174,00 eura, te Eljver Rača donaciju uz iznosu od 2.500,00 kn.

Sve navedene aktivnosti iziskuju financijska sredstva, a u proteklom razdoblju Udruga ih je ostvarivala na razne načine: putem humanitarnih kasica, raznim sponzorstvima, donacijama iz zemlje i inozemstva, dotacijama gradova i općina Istarske županije i same Istarske županije, članarine itd.Udruga slijepih Istarske županije trenutačno ima 7 zaposlenih osoba.

Tijekom proteklog izvještajnog razdoblja, konstatiramo da s obzirom na situaciju u Hrvatskoj, Udruga može biti izuzetno zadovoljna ostvarenim prihodima, jer se neumorno radi po pitanju osiguravanja sredstva, zapošljavanja članova Udruge, jačanja ljudskih resursa unutar Udruge, direktna pomoć članovima, rad za članove Udruge, a ne na njihov uštrb.

U proteklom periodu USIŽ je u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije organizirala sljedeće sportske aktivnosti:

u prostorijama Podružnice Poreč održan je ekipni i pojedinačni turnir u pikadu sa pikado ekipom Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper povodom Dana Grada Poreča i Dana Grada Pule,
pojedinačno prvenstvo slijepih Istre u pikado,
26 memorijalni šahovski turnir Silvano Družeta,
otvoreno pojedinačno prvenstvo Grada Pule u pikadu,
2. ekipni i 6. pojedinačni memorijalni turnir u pikadu „Eduard Žufić“,
2. Sportske igre u sljedećim disciplinama: pikado turnir u pojedinačnoj kategoriji i u kategoriji parova, šahovski turnir, košarkaški turnir pojedinačni i turnir parova, pojedinačni i turnir parova na visećoj kuglani,
pojedinačni pikado kup slijepih Istre i kup parova,
sjeverno-jadranki kup u pikadu sa članovima Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Koper i Udrugom slijepih Primorsko goranske županije,
„Sjeverno-jadranski kup“ u šahu koji je organizirala SUS Učka u partnerstvu sa USIŽ,
prijateljski susret sa članovima Udruge slijepih Sisačko moslavačke županije povodom Međunarodnog dana bijelog štapa te je u sklopu susreta održan pojedinačni i ekipni turnir u pikadu,
u Podružnici Poreč Međunarodna utakmica u pikadu između Hrvatske i Srbije,
Rekreacija „Učka 2018“.
7. Maraton u pikadu u sklopu kojeg je održan i ekipni božićni turnir u pikadu.
U proteklom periodu članovi USIŽ u suradnji sa PRKSIŽ su sudjelovali na sljedećim sportskim aktivnostima:

u Sisku na pikado turniru u organizaciji Udruge slijepih grada Siska i dijela Sisačko moslavačke županije,
u Kopru na „VI. Međunarodnom pikado turniru za pokal mjesta Kopara“,
u Zagrebu na ekipnom memorijalnom turniru u pikadu „Petar Šimić“ u organizaciji pikado Kluba slijepih Galija,
u Karlovcu na Tradicionalnom ekipnom turniru u elektronskom pikadu povodom obilježavanja dana Grada Karlovca u organizaciji Športskog društva slijepih 4. Rijeke,
u rekreativnoj šetnji na Lu ngomare u sklopu održavanja europskog tjedna mobilnosti pod sloganom „Podijeli se, pokreni se“ u organizaciji Grada Pule
na prijateljskom pikado turniru u Lipiku koji je organizirala Udruga slijepih Pakrac – Lipik povodom Dana Lipika,
Damir Ugrin je sudjelovao na natjecanju slijepih radioamatera RH.
USIŽ ima dobru suradnju sa medijima, Lions clubovima Novigrada, Poreča i Pule.

Putem sredstava javnog priopćavanja redovito smo informirali naše članove i širu javnost o radu i aktivnostima naše Udruge.

Na kraju ovog izvješća, zahvaljujemo svima onima koji su bili sa nama i na bilo koji način nas podržali, pomogli te pridonijeli poboljšanju uvjeta života i rada slijepih osoba i njihovih obitelji.

Predsjednik Udruge:

Zlatko Kuftić

Udruga slijepih Istarske županije – developed by HrZip.com
Close Menu
VEĆI FONT
KONTRASTNI MOD