INFO KUTAK

09.09.2019. PREDMET: - priopćenje za medije 

Puljani osvojili tri medalje na 17. pojedinačnom prvenstvu slijepih RH u pikadu 

U Hostelu „Erks“ u Premanturi proteklog je tjedna, od 5. do 8. rujna održano 17. pojedinačno prvenstvo slijepih RH u pikadu na kojem je sudjelovalo preko 80 natjecatelja iz cijele Hrvatske.  U ime Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije nastupilo je pet igrača (Ibrahim Huseini, Zlatko Kuftić, Dara Paris, Zlatko Sandrić i Saša Stanković ) te ista toliko za Sportsku udrugu slijepih „Učka“ iz Pule  (Radenko Družetić, Terezija Gajski, Marija Legović, Marjana Peitel i Milan Rojnić).

Radenko Družetić („Učka“) osvoji je prvo mjesto u kategoriji natjecatelja bez ostatka vida u kojoj je snage odmjerio 31. natjecatelj. Njemu je ujedno ovo bila četvrta titula prvaka na Pojedinačnom prvenstvu slijepih RH u pikadu.

Tereziji Gajski („Učka“), u kategoriji žena, natjecateljica s ostatkom vida, pripalo je također prvo mjesto od ukupno 20 sudionica. Za Gajski je ovo bila treća pobjeda na ovom natjecanju.

U kategoriji natjecateljica bez ostatka vida u kojoj je snage odmjerilo 8 sudionica, treće mjesto zauzela je Marjana Peitel (Učka), čime je ujedno potvrdila svoj prošlogodišnji plasman.

Valja svakako istaknuti kako je uz Pikado klub slijepih „Zvuk“ iz Zagreba, Sportska udruga slijepih „Učka“ osvojila najviše medalja.

Troškove sudjelovanja Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije i Sportske udruge slijepih „Učka“ na 17. pojedinačnom prvenstvu slijepih RH u pikadu, sufinancirala je Sportska zajednica Istarske županije.

06.07.2019. - Pikado ekipa Udruge slijepih Istarske županije u partnerstvu sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije u subotu 6. srpnja sudjelovala je na prijateljskom ekipnom turniru u pikadu za slijepe osobe koji je održan povodom obilježavanja 440. rođendana Grada Karlovca. Tom je prigodom ekipa u sastavu Radenko Družetić, Zlatko Kuftić, Milan Rojnić i Saša Stanković osvojila 2. mjesto od ukupno šest natjecateljskih ekipa. Valja istaknuti kako su se i ovoga puta organizatori susreta, Športsko društvo slijepih „4 rijeke" i Udruga slijepih Karlovačke županije, pokazali kao izvrsni organizatori i srdačni domaćini.

18.06.2019. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije u utorak 18. lipnja 2019. održano je Pojedinačno prvenstvo slijepih Istre u pikadu kao i prvenstvo parova slijepih za 2019. godinu.
U kategoriji B1 u kojoj se natječu igrači bez ostatka vida svoje je snage odmjerilo 6 natjecatelja.
Prvo mjesto i zlatna medalja pripala je RADENKU DRUŽETIĆU, drugo mjesto i srebro osvojio je ZLATKO KUFTIĆ, a treće mjesto i broncu MARIJA LEGOVIĆ.
Kategorija B2 za natjecatelje s ostatkom vida okupila je također 6 natjecatelja, a pobjedu je odnijela TEREZIJA GAJSKI. Drugo mjesto zauzeo je IVAN FONOVIĆ, a treće DAVOR BESEDIĆ.
U prvenstvu parova sudjelovalo je 6 parova od kojih su najbolji bili ALDO KALEBIĆ i IDILIJA ŠIMETIĆ. TEREZIJA GAJSKI i ĐINA TONČIĆ FONOVIĆ osvojile su drugo mjesto, dok je bronca i treće mjesto pripalo RADENKU DRUŽETIĆU i DARI PARIS.
U ovom, inače posljednjem natjecanju prije ljetne pauze sudjelovalo je 13 natjecatelja. Organizatori prvenstva su Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije i Udruga slijepih, voditelj Zlatko Kuftić, dok su suci bili Davor Besedić i Ticiana Damiani Pletikos.
Prvenstvo su sufinancirali gradovi i općine Istarske županije te Sportska zajednica Grada Pule u sklopu projekta Sljepoća nije prepreka za aktivan život.

08.06.2019. - pikado ekipa PRKSIŽ i USIŽ su sudjelovali u pikado turniru u Bjelovaru povodom Dana Bjelovarko - bilogorske županije i 65. godina rada udruge sljepih Bjelovar.

04.06.2019. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije održano Pojedinačno prvenstvo i prvenstvo parova u pikadu za slijepe osobe Grada Pule.
U kategoriji B1, potpuno slijepih osoba, snage je odmjerilo ukupno pet natjecatelja od kojih je treće mjesto pripalo Zlatku Kuftiću, drugo Aldu Kalebiću i prvo Marjani Peitel.
Kad je riječ o kategoriji B2 koja okuplja osobe s ostatkom vida, natjecanje je okupilo sedam natjecatelja. Prvo mjesto pripalo je Zlatku Močeniću, drugo Saši Stankoviću, a treće Davoru Besediću. U prvenstvu parova sudjelovalo je pet parova, a najbolji su bili Zlatko Sandrić i Saša Stanković. Drugo su mjesto zauzeli Aldo Kalebić i Milan Rojnić te treće Ivan Fonović i Zlatko Kuftić. Osim natjecateljskog djela sudionici prvenstva uživali su u zajedničkom druženju i ručku.
Prvenstvo inače organizira Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije u suradnji s Udrugom slijepih, a financira Sportska zajednica Grada Pule.

02.06.2019. - U Hostelu Saveza slijepih Hrvatske „ERKS” u Premanturi u nedjelju 2. lipnja 2019. godine održan je Međunarodni ekipni turnir u pikadu za slijepe osobe.Riječ je o turniru kojeg je organizirala Udruga slijepih Istarske županije u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije povodom obilježavanja 20. godina organiziranog pikada za slijepe osobe u Istri.U natjecanju je sudjelovalo osam ekipa , i to ekipe Društva za sport i rekreaciju slijepih i slabovidnih Svjetlost iz Gradiške, Gradske organizacije slepih iz Novog Sada, potom Gradske organizacije slepih iz Beograda, Medobčinskog društva slepih in slabovidnih iz Kopra, Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, Pikado kluba slijepih Galija iz Zagreba, Udruge slijepih Bjelovara te domaćini iz Udruge slijepih Istarske županije.Prvo mjesto osvojili su igrači Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, drugo članovi Udruge slijepih iz Bjelovara, dok je domaćoj ekipi u sastavu Radenko Družetić, Terezija Gajski, Marjana Peitel, Milan Rojnić i rezervi Zlatku Kuftiću, pripalo treće mjesto. Voditelj turnira je bio Franko Bakša, a logistika: Subhija Družetić, Laura Kauzlarić, Anica Todorović. Svim sudionicima uručene su zahvalnice za sudjelovanje u ovom ekipnom turniru,dok su Radenko Družetić i Terezija Gajski primili zahvalnice Udruge slijepih Istarske županije za postignute rezultate u pikadu povodom 20. godina organiziranog pikada za slijepe u Istri.Pokrovitelji manifestacije bili su Grad Pula, Sportska zajednica Grada Pule te obrt za izradu pečata i graviranje „Pečat” iz Pule.

31.05.2019.-01.06.2019. - Pikado ekipa članova Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije u suradnji sa Udrugom slijepih Istarske županije sudjelovala je na VII. Međunarodnom turniru u govornom pikadu koji je od 31. svibnja do 1. lipnja ove godine održan u Kopru.Od ukupno devet ekipa iz Kopra, Sarajeva, Bara, Beograda, Gradiške, Novog Sada, Banja Luke i Rijeke, članovi pikado ekipe PRSKIŽ i USIŽ osvojili su osmo mjesto. A domaće su boje branili Željko Čižmešija, Terezija Gajski, Zlatko Kuftić i Milan Rojnić. Turniru se prisustvovalo kao provedbena aktivnost programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ kojeg provodi Udruga slijepih Istarske županije, te „Sljepoća nije prepreka za aktivan život“ kojeg provodi Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije.

04.05.2019. -U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije u Puli Udruga slijepih Istarske županije u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije su prigodno obilježili Dan Grada Pule održavanjem međunarodnog ekipnog i pojedinačnog turnira.

30.04.2019. -U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Poreč, 30. travnja 2019. godine Udruga slijepih Istarske županije u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije su prigodno obilježili Dan Grada Poreča održavanjem međunarodnog ekipnog i pojedinačnog turnira.

09.04.2019. -U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije je održan je 3. ekipni i 7. pojedinačni Memorijalni pikado turnir "EDuard Žufić".

04.04.2019. - U prostorijama Udruge slijepih  Istarske županije i Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije 02. travnja 2019. godine održana je 3. Izvještajna sjednica Skupštine i Izborna sjednica Skupštine Kluba za mandatno razdoblje 2019-2023. godine. Nazočnima je kroz Izvješće o radu za 2018. godinu  i Financijsko izvješće za 2018. godinu predstavljen rad i aktivnosti koje je Klub provodio tijekom 2018. godine.          Sjednicama Skupština je nazočio uz zastupnike Skupštine i predsjednik Hrvatskog športskog saveza slijepih, gospodin Duško Petrović koji se zahvalio na pozivu, te je pohvalio transparentan rad Kluba. Jednoglasno su izabrana Tijela Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije za mandatno razdoblje od 2019 do 2023. godine.

29.03.2019. - U prostorijama Udruge slijepih  Istarske županije i Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije 29. ožujka 2019. godine održana je 1. radionica predstavnika „Stanica planinarskih vodiča Istra“ za članove Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije. Održati će se još 2. radionice od kojih će jedna biti o planinarskoj opremi te će druga biti održana od predstavnika Udruge slijepih,kako pristupiti slijepoj osobi. Radionicu su održali Zlatko Bašlin i Saša Kardinar pod nazivom „Povijest planinarstva“. Prezentirano je planinarenje od davnih povijesnih vremena do danas. Radionica je trajala 2 sata te je prisustvovalo 10-ak članova Kluba. Radionica se održala kao aktivnost projekta „Natura Eduka“ putem kojeg je zaposlena 1 .osoba  na radnom mjestu referenta za sportsko,rekreativne i planinarske aktivnosti kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.          

16.02.2019. - Šahisti Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije u suradnji sa Udrugom slijepih Istarske županije su sudjelovali na pojedinačnom 7. Memorijalnom međunarodnom šahovskom turniru „Anđelo Raukar“ koji je održan u Rijeci. Na turniru je sudjelovao 21 natjecatelj.
Iz Istre su sudjelovali natjecatelji Davor Besedić, Zlatko Kuftić, Milan Rojnić i Darko Švić, a najbolje se plasirao plasirao Darko Švić na 8. mjestu. Šahovski turnir je organiziran povodom 70. obljetnice postojanja Udruge slijepih Primorsko goranske županije, a organizatori su bili Udruga slijepih Primorsko goranske županije i Športsko-rekreativni klub slijepih Rijeka.

27.12.2018. - Za kraj 2018. godine, Udruga slijepih Istarske županije, u suradnji s Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije, 27. prosinca 2018. godine u prostorijama Udruge organizirala je 7. maraton slijepih Istre u pikadu i Božićni ekipni pikado turnir. 
U 7. maratonu je sudjelovalo ukupno 15 natjecatelja, od toga 13. natjecatelja je odigralo maraton do kraja, koji je započeo u 9 sati i završio u 16,30. 

11.12.2018. - Planinarsko rekreativni Klub slijepih Istarske županije u partnerstvu s Udrugom slijepih Istarske županije 11.12.2018. organizirali su rekreativno druženje članova u Parku prirode Učka. Na druženju pod nazivom „Rekreacija Učka 2018“ koje je organizirano po drugi puta sudjelovalo je šest redovnih članova Kluba: Zlatko Kuftić, Ferucio Lazarić, Marija Legović, Dara Paris, Milan Rojnić i Zlatko Sandrić. Nakon rekreativne šetnje organiziran je zajednički domjenak i druženje u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stara Štala u Borutu, te ovom prilikom Udruga slijepih zahvaljuje osoblju restorana na ljubaznosti. „Rekreaciju Učku 2018.“ financirali su Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije i Udruga slijepih Istarske županije, a sufinancirao je Hrvatski športski savez slijepih.

04.12.2018. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, Podružnice Poreč, Mate Balote 13, dana 04. prosinca 2018. godine održala se međunarodna pikado utakmica u pikadu Hrvatska – Srbija. Pikado ekipe su bile Reprezentacija Hrvatske, Nacionalni sportski savez slijepih i slabovidnih Srbije i „Mješovita“ reprezentacija. Svaka ekipa je sačinjavala 4 natjecatelja. Pobijedila je ekipa Reprezentacija Hrvatske sa 7: 5.  Po redoslijedu osvojenih mjesta ekipama su uručeni pehari, a pojedincima medalje za osvojena mjesta.  Plasmani: 3. mjesto Mješovita reprezentacija u sastavu: Zlatko Kuftić, Duško Petrović, Dobri Tasković ,Petar Vranković, 2. mjesto Nacionalni sportski savez slijepih i slabovidnih Srbije u sastavu: Branislav Jačović, Vehbija Likić, Nemanja Radaković i Svetislav Radulov, 1. mjesto Reprezentacija Hrvatske u sastavu: Radenko Družetić (Pula), Slavko Kralj (Karlovac), Nenad Marković (Rijeka) i Denis Velimirović (Karlovac). Susret se održao povodom 03. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Organizator Međunarodne pikado utakmice su bili: Hrvatski športski savez slijepih, Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije i Udruga slijepih Istarske županije.  Predsjednik Hrvatskog športskog saveza slijepih, Duško Petrović, uručio je zahvalnicu Predsjedniku Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije, Zlatku Kuftiću, za promociju elektronskog govornog pikada za slijepe i slabovidneosobe. Sudci: Subhija Drušetić, Anica Todorović (glavni sudac), Iva Ušić Petrić. Ovom prilikom se zahvaljujemo Plavoj Laguni d.d. za osigurane poklone za natjecatelje Srbije i Hrvatske.

13.11.2018. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, dana 13. studenog 2018. godine Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije i Udruga slijepih Istarske županije organizirali su Pojedinačni kup slijepih Istre u pikadu i kup parova u pikadu.
Predsjednik Udruge Zlatko Kuftić naglašava da se igranjem pikada razvijaju navike aktivnog korištenja slobodnog vremena među slijepim osobama, smanjuje se socijalna izoliranost, a kod mlađih slijepih osoba bolje se razvija orijentacija i snalaženje u prostoru. Kako je pikado i sportska disciplina, isti pozitivno utječe na želju za postizanjem što boljih rezultata, razvija natjecateljski duh, a kroz to i afirmaciju samog pojedinca. U kupu je ukupno sudjelovalo 14 natjecatelja; devet natjecatelja u kategoriji B1 (potpuno slijepe osobe) i pet natjecatelja u kategoriji B2 (osobe s ostatkom vida). Plasmani po kategorijama: B1 3. mjesto – Marjana Peitel, 2. mjesto – Đina Tončić – Fonović, 1. mjesto – Željko Čižmešija.
B2 3. mjesto – Zlatko Močenić, 2. mjesto – Milan Rojnić, 1. mjesto – Davor Besedić
Parovi: 3. mjesto – Zlatko Kuftić i Zlatko Močenić, 2. mjesto - Ivan Fonović i Zlatko Sandrić
1. mjesto – Davor Besedić i Ibrahim Huseini. Organizirani sportski susret dio je projektnih aktivnosti programa „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“ i „Sljepoća nije prepreka za aktivan život“.

11.10.2018. - Radionica „MI SMO TU“ u kojoj je gostovao aktivni slijepi planinar Ferucio Lazarić, član Udruge slijepih Istarske županije i Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije, održana je u četvrtak, 11. listopada 2018. u prostorijama Udruge slijepih Istarske županije. Radionica je održana povodom Međunarodnog dana bijelog štapa (15.10.). Ferucio je bio dio ekipe koja se pod vodstvom beogradskog Planinarskog kluba „Željeničar“ nedavno uspela na najviši vrh planine Olimp u Grčkoj točnije na Mitikas, koji se nalazi na 2918 metara nadmorske visine, a sam uspon je trajao 16 sati. Svojim pothvatom Lazarić je dokazao da sljepoća nije prepreka za aktivan život. Članovi Udruge slijepih Istarske županije pokazali su iznimno zanimanje o njegovom adrenalinskom putovanju. Radionica „Mi smo tu“ provodi se u sklopu programa „Zaštita i unaprijeđenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji“.  

02.10.2018. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije i Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije 02. listopada 2018. godine održana je druga aktivnost u sklopu projekta „Sportske igre slijepih Istre“. Projekt financiraju Grad Pula i Grad Rovinj. Druga održana aktivnost je šahovski turnir u kojem su sudjelovala četiri igrača: 3. mjesto Milan Rojnić, 2. mjesto Davor Besedić, 1. mjesto Saša Stanković.

18.09.2018. - U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije i Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije 18. rujna 2018. godine održana je prva aktivnost u sklopu projekta „Sportske igre slijepih Istre“. Projekt financiraju Grad Pula i Grad Rovinj. Prva održana aktivnost je pikado turnir u pojedinačnoj kategoriji i u kategoriji parova. U kategoriji B1 – natjecatelji bez ostatka vida, sudjelovalo je 7. natjecatelja, a plasmani su sljedeći: 3. mjesto – Radenko Družetić,2. mjesto – Marija Legović, 1. mjesto - Zlatko Sandrić. U kategoriji B2 – natjecatelji sa ostatkom vida, sudjelovalo je 7. natjecatelja, a plasmani su sljedeći: 3. mjesto – Terezija Gajski, 2. mjesto – Zlatko Močenić, 1. mjesto – Saša Stanković. Turnir parova u kojem su sudjelovali po jedan natjecatelj iz kategorije B1 i jedan natjecatelj iz kategorije B2, ukupno je bilo 7. natjecatelja, a plasmani su:
3. mjesto Marija Legović i Saša Stanković, 2. mjesto Radenko Družetić i Terezija Gajski, 1. mjesto Milan Rojnić i Đina Tončić Fonović. Zahvaljujemo se volonterkama na odrađenoj logistici.

30.08.-02.09.2018. - Pet članova Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije je sudjelovalo na 16. pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u pikadu za slijepe koje se održalo u Hostelu ERKS Premantura: Zlatko Kuftić, Marija Legović, Zlatko Močenić, Milan Rojnić i Saša Stanković. Saša Stanković se najbolje plasirao od natjecatelja.

 

Promijenite boje:
Bijela boja
Plava boja
Žuta boja
Crvena boja
Zelena boja
Promijenite veličinu:
Mala slova
Normalna slova
Veća slova
Velika slova
Najveća slova